Gedoe over zonnepanelen

Er worden steeds meer zonnepanelen verkocht. Dus dan is er ook meer gedoe. Dat lijkt logisch. Eerst maar even de aantallen en dan wat er daadwerkelijk aan de hand was. Vier jaar geleden waren er nog ‘slechts’ 520 meldingen van geschillen bij Achmea Rechtsbijstand. In 2021 groeide dat naar 894 en afgelopen jaar verdubbelde dit naar 1741.

Grootste ergernis bij consumenten is de late levering, aldus Stichting Achmea Rechtsbijstand. Door problemen in de bevoorrading moeten veel huishoudens langer wachten. Soms wel zes tot twaalf maanden. Verder wordt er veel geklaagd over leveranciers die tussentijds de prijzen verhogen of dat de panelen niet goed geïnstalleerd zijn.

“Niet alle nieuwe spelers in deze snelgroeiende markt zijn voldoende bekwaam”, aldus Lennaert Steendam van Achmea Rechtsbijstand. “Naast het grote gebrek aan goed opgeleide vakmensen gaan leveranciers ook geregeld failliet, wat eveneens tot problemen en geschillen kan leiden.” Ook het aantal geschillen tussen consumenten en energieleveranciers is onverminderd hoog gebleven ten opzichte van het recordjaar 2021. In 2022 waren dat er 1693 ten opzichte van 1780 in 2021. Daar moet worden bij verteld dat alle bovenstaande cijfers een update zijn tot half december 2022.

Artikel is overgenomen van ‘Henk & Fred’.