Goed uurtarief voor 2023

De kostprijs per montage-uur ligt op dit moment al zo rond de 72 euro per uur, dat is exclusief BTW. Zo blijkt uit cijfers van RHM Accountancy en Advies, dat jaarlijks een benchmark doet onder 80 installateurs. Dat betekent dus dat je als installateur al minimaal dat bedrag als uurtarief moet vragen om winst te maken. Hoewel een deel van het rendement natuurlijk ook via een marge op het materiaal en uitbesteed werk binnenkomt.
Volgens accountant Stefan van Maasakkers van RHM lopen de kosten het komend jaar harder op dan normaal. “De laatste jaren steeg die kostprijs jaarlijks met zo’n 3 tot 3,5 euro per uur. Maar door de hogere inflatie is de verwachting dat dit in 2023 tussen de 3,5 tot 4,5 euro per uur uitkomt. Je zult dus ook de tarieven daarop moeten aanpassen.”
Om je winst op pijl te houden, lijkt een tariefsverhoging het komend jaar van 3,5 tot 4,5 euro per uur voor de hand te liggen. Maar Stefan van Maasakkers kijkt daar anders naar. “Een deel van je winst komt natuurlijk ook door de marge op het materiaal en het uitbesteed werk. Wij hanteren daarom liever het begrip ‘toegevoegde waarde per uur’. Daarin wordt niet alleen gekeken naar het uurtarief maar ook naar de opslagen. De toegevoegde waarde van die optelsom moet je wel met zo’n 3,5 tot 4,5 euro per uur verhogen, om zo te komen tot een gezonde winstmarge in 2023.”

Artikel is overgenomen van ‘Henk & Fred’.